Monday, October 17, 2011

Wikipedia looja Jimbo Wales küsib: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?"

Wikipedia on teadus infobaas. Kus saab alati küsid infot, et mis see on ja kuidas seda kasutada.

Esiteks tuleks info esitamise viisi nii, et inimesed saaksid nautida. Vahest oleks video lisamine parem võimalus inimesel seda visualiseerida ja aru saada asjadest. Kahjuks on videosiid palju nende üleval hoidmine oleks keeruline. Muidugi võiks siin appi tulla youtube.com, mis hoiaks videod oma serverites.

Kahjuks pole paljude tekstide juures fotosid ja kaarte. Mis annaks veel parema ette kujutise lahingutest ning sõdadest. Väga hea asi ole interaktiivne kaart, kus liigutad ajatelge ning näed kuidas keegi oma sõdureid ja masinaid liigutas. See on muidugi keerukas ja nõuab aega ning ressursi.

Osades keeltes on paremini kajastutud sündmusi ja andmeid, kui rahvusvahelises keeles. Peaks seda ühtlustama, et oleks hea tõlge rahvusvahelises keeles. Tavaliselt head ümber tõlked ainult sel juhul, kui see huvitab kõiki inimesi või on tegemist kuulsusega.

Wiki peaks võimaldama ka natuke võrdlusi teha inimeste ja ajaloo asjade vahel. Nii oleks vahest huvitavaid fakte välja võimalik tuua ja endale parem luua oma nägemus maailmade asjadest.

Wiki võiks võimaldada inimestel rohkem oma näolist otsingu võimalust, et ta jätab meelde mida sa otsid rohkem ning teeb sinu lemmikutest puhvri, et saaksid kiiremini kätte info. Veel oleks hea, et kui paned mingi lehele jälgimise peale, siis on võimalik info kätte saada.

Kindlasti on paremaid ideid, kui mul. Kuid vahest peab olema info lihtne kätte saada ja kiiresti. Seega peaks olema võimalus, et saaksid wiki kasutada teksti formaati. See tähendab, et kogu infost kujutakse ainult tekst ja ei midagi muud. See võimaldab hoida kokku kallist MB hinda.

Wikipedia peab oleme wikipedia ja ma loodan, et selliseks ta jääb. Vahest enam muud moodi ei oska infot otsida kui läbi wikipedia.

Lõpetaksin asja sõnadega: „.. las jääda kõik hea!”

No comments:

Post a Comment